▼访客中心背面,the rear side of the visitor centre

▼从屋顶平台看主通道,the entry way seen from the roof terrace

本方案造型设计以现代、简洁的建筑语言结合传统中国园林意境为出发点,将建筑与景观巧妙、有机地结合起来。利用树形广场平台高差使整个建筑与环境充分融合,同时用起坡下沉等“隐” 的方法进行设计,以减少建筑对环境在视觉上的冲击,使建筑成为景观的一部分,不可分割。立面材料用清水混凝土与玻璃幕墙进行对比,凸显简洁现代的建筑风格。

The design of the project combines the modern and concise architectural language with the traditional Chinese garden conception, linking the architecture and the landscape in an ingenious and organic way. By utilizing the height difference of the tree-shaped square platform to fully integrate the whole building with the environment. Meanwhile, some ‘hidden’ method such as sinking the ramp has been adopted to reduce the visual impact of the building on the environment and make the building an inseparable part of the landscape. For the façade material, fair faced concrete is contrasted with the glass curtain wall, highlighting the modern and concise architectural style.

▼下沉的体量隐于广场环境之中,the building volume sinks below the square level

▼从下方看主楼梯,main stair

▼平台下方空间,space under the square level

▼细部,detailed view

访客中心作为公园入口的附属设施,分成了两部分功能,东侧的A区设置了服务大厅、售卖、办公、清洁、储藏等功能。西侧的B区设置了公共卫生间、更衣淋浴、设备机房及园区弱电机房等设施。

As an auxiliary facility of the entrance to the park, the visitor center is divided into two parts. The east side of the Zone A is set with service halls, sales, office, cleaning, storage and other functions. In the Zone B on the west side, facilities such as public restrooms, dressing rooms, shower rooms, plant rooms and weak current distribution room in the park are set up.

▼访客中心咖啡厅,cafe area of the visitor center

A区B区主要出入口均面向中间部分的通道,两道景观弧墙的设置将人流向北侧引导。A区北侧面向室外庭院及南侧面向入口庭院分别设有两个作为疏散用途的次要出入口。B区北侧通过景观弧墙的引导设置一个为后勤人员及公园健身人员使用的次要出入口。

The main entrances of Zone A and B are facing the passage of the middle part, and the two landscape arc walls guides the flow to the north side. There are two secondary entrances and exits for evacuation purposes in the north side of Zone A to the outdoor courtyard and the south side to the entrance courtyard. On the north side of Zone B, a secondary entrance for logistic staff and fitness personnel in the park is set up through the guidance of the landscape arc wall.

▼东侧景窗,east side view

▼广场景观,square landscape

▼休息区,seating area

▼夜景,night view

▼总平面图,site plan

▼一层平面图,ground floor plan

▼游客中心立面图, elevations of the visitor centre

▼游客中心剖面图, sections of the visitor centre

项目名称: 未来科技城公园访客中心
建筑师或者建筑公司: BIAD胡越工作室
公司网站: http://www.biad.com.cn/
联系邮箱: [email protected]
项目设计 & 完成年份: 设计2016年5月,完成2018年6月
主创及设计团队: 胡越、邰方晴、吕超、项曦、王西西、江洋、刘扬、鲁东阳、张成、裴雷
项目地址: 北京市昌平区
建筑面积: 874㎡
摄影师: 陈溯
合作方: 北京市建筑工程装饰集团有限公司(室内设计)
客户: 北京未来科学城置地有限公司

More:  胡越工作室。 更多关于:Hu Yue Studio on gooood.

Recommended Jobs Submit a JobAll Jobs ?

          Post a Comment

          Random Jobs All jobs ?

          腾讯时时彩官方网站