Appreciation towards Pures Design Ltd. for providing the following description.

设计项目位于重庆弹子石老街,总面积130m²,周边历史建筑环绕,沿街面为三扇空高3.6米的拱形门洞。如何在结合去繁存简品牌态度的同时,发挥历史街区建筑优势,整合细碎空间保有空间的整体性,在使用较少装饰元素的条件下,保有层次感不失细节,提供良好用餐体验,是此次设计中的核心。

▼室内空间一览,overall view of the interior

The project locates in Danzishi Old Street in Chongqing Province where there are lots of historical buildings. The total area is 100 square meters with three arched doorways facing the street. The priority in the design of this project is, on the one hand, to keep its brand attitude of making complex things simple, and on the other hand, to exploit the advantages of the historic streets. The aim is to provide costumer with perfect dining experience without many decorative elements, which can keep the integrity of the space.

▼餐厅外观,与历史街区相协调,external view of the restaurant, being harmonious with the historic block

 

减法有层次,粗糙变细腻
Subtraction: From rough to smooth

粟集是一个倡导去繁存简轻松生活的轻食品牌,是由朴开十向的深度合作方“成都华航乐星餐饮管理有限公司”打造。我们基于他的品牌态度,提出“减法空间”的概念,既减去繁琐的装饰,保留建筑原始肌理,并通过人工开凿破环墙体表面,使粗糙感更突出,给予顾客最存粹的用餐氛围。在主材料选择上,我们选用光泽感较强的拉丝金属,与粗糙墙面形成强对比,丰富空间层次,并配合原木桌椅作为缓冲,弱化冲突感,优化空间体验。

Suji is a light meal brand whose philosophy is making complex things simple. Basing on its idea, we raised the concept of “Subtraction Space”, which can not only get rid of the complicated decoration, but also keep the building’s original condition. Besides, chiseling the wall can make it rough and it can create a better dining atmosphere, too. We choose the brushed metal as the main material for it can present a striking contrast to the rough wall. Comparison can add to space dimension and furthermore add to spatial experience.

▼减去装饰,保留建筑原始肌理,interior space without decoration, keeping the building’s original condition

混凝土、金属、原木、石材,这些质朴的粗加工材料在精心搭配组合后,也能显得层次丰富,细节精致。

After theelaborate collocation of the rough materials like concrete, metal, log and stone, the space layers are enriched and details are refined.

▼不同材料搭配使空间显得层次丰富,different materials enrich the space layers

 

将琐碎化为灵活
Making petty details into flexibility

在原始场地中,空间曲折破碎,窗边的结构柱更是破坏了空间的视觉整体性。按照普通思路,会单一化座位形式,既大量设置软包卡座,在视觉上尽量显得规整。而我们将空间全部打碎,长桌、散座、卡座全部因景设坐,优先保障用餐者入座后的用餐体验。这使得空间富于变化,行走时和入座后体验完全不同。座位形式丰富,就餐形式也因此变得灵活,实际利用率随之上升,能容纳更多顾客。

In the original site, the whole space is cracked with a structure column beside the window breaking its integrality. The normal way would use structured seats which can make it orderly. We, on the contrary, break the space, placing long tables, odd seats and booth according to the specific scene, which can make customers feel more comfortable. In this way, the space is variable and customers can have different experience even if they are in the same area. In the meantime, the flexibility of the seats provides customers with the flexibility of their dining form. As a result, the availabilityof seating capacityraised, too.

▼依照空间设置不同的座位形式,different seats according to the space form

▼不同形式的座位,seats in different forms

 

光是最好的装饰
Light is the best decoration

除了减去繁琐的装饰的“减法”,打破原有墙体也是一种选择。我们在狭长走道的尽头破开一扇拱门,引入更多的自然光线,赋予金属变幻的光影。还结合周边街景形成一个独特的借景窗口,提升用餐体验。

In addition to Subtraction, breaking the original wall is another way to make things simple. At the end of the narrow aisle, we break the wall to make an arched doorway that can bring more natural light and make the brushed metal material glossier. Also, the doorway can borrow the unique street view into the space. Thus customer’s dining experience will be better.

▼空间尽头打开一扇拱门,形成借景窗口,an arched doorway at the end of the space, creating views to the outside

▼钢板使空间更为完整连续,steel plates make the space more continious

在空间造型上,也延续“减法”的概念,既回归到最简单的几何元素。无论是墙面上的矩形色块,还是贯穿空间的拉丝钢板,都是几何图形的重组与延续,使空间富有变化,增加视觉层次

As for the space shaping, we continue to adopt the concept of subtraction by employing the basic geometrical element. Whether it is the rectangle color blocks on the wall or it is the wire drawing plates running through the space are the uses of geometric figures, which can make the space changeable.

▼矩形钢板贯穿空间,rectangular steel plate was used through out the space

金属圆桌和原木长椅的组合,使层次感一直延续到顾客入座后,让空间细腻丰满。

The combination of metal round table and wooden bench can make the space smooth and fine, full of details.

▼金属圆桌搭配原木长椅,metal round table and wooden bench

我们通过这次合作,想传达出一种新的看待问题的方式,同时它也是粟集所倡导的:去繁存简、返璞归真,卸下复杂的外壳,以最质朴的形态勇敢去面对生活的难题。

In this project, we aim at conveying a new way of viewing things, and it is also the concept of Liji which is making things simple and using the unpretending will to face the difficulties bravely.

▼舒适的就餐空间,comfortable dining space

▼细部,details

▼轴测图,axonometric

▼平面图,plan

设计机构:武汉朴开十向设计事务所
邮箱:[email protected]
空间设计:熊天宇 张筱锴
设计执行:陆宏达 姚睿博
编辑:冯程程
摄影:张筱锴
餐饮顾问公司:成都华航乐星餐饮管理有限公司
项目地址:重庆市南岸区长嘉汇购物公园L6-1
项目面积:130平米
完工时间:2018.10
材料:水磨石,不锈钢,风化木

Design Organization: Pure’s Design
Space Designer: Tianyu Xiong; Xiaokai Zhang
Design Implementation: Hongda Lu;Ruibo Yao
Project Location: Changjiahui Joy City, Nanan District, Chongqing City
Project Area: 130 square meters
Date of Completion: August, 2018
Photography: Xiaokai Zhang
Contact e-mail: [email protected]

More: 武汉朴开十向文化设计有限公司 / Pures Design Ltd.  更多关于:Pures Design Ltd. on gooood

Recommended Jobs Submit a JobAll Jobs ?

          Post a Comment

          Random Jobs All jobs ?

          腾讯时时彩官方网站